Bahçe çiçekleri yetiştirmek ve onlarla vakit geçirmek kuşkusuz her insana iyi gelir. Toprakla uğraşıp stres attığımız güzel hobilerden birisidir çiçeklerle ilgilenmek. Bahçelerimizi süsleyen bu bitkiler farklı farklı renklere ve özelliklere sahip oluşlarıyla bizi kendilerine hayran bırakırlar. Peki, hayran kaldığımız bu çiçeklerden bahçenizde rahatça yetiştirebilecekleriniz hangileri öğrenmek ister misiniz?
İlk olarak sardunyalarla başlayalım. Hem bahçe hem de saksı çiçeği olarak kullanabileceğiniz çiçeklerden biridir sardunyalar. Haftada iki kez sulanırlar. Sonraki bahçe çiçeğimiz lavantalar, muhteşem kokuları ile herkes tarafından çok sevilirler. Güneşi çok severler, zorlu hava şartlarından kolay etkilenmezler bu yüzden en uzun ömürlü bahçe çiçeği olarak bilinirler.
Şekilleri ve renkleri ile dikkatleri üzerine çeken bir diğer bahçe çiçeği ortancalardır. Ortanca çiçeği narin bir yapıda olduğu için hava değişimlerinden etkilenebilir. Kokusu ile bizleri etkileyen bir başka çiçeğimiz de Hanımeli çiçeğidir. Güçlü yapısı ile birçok toprakta yetişebilir.
Birbirinden farklı çeşidiyle güller de bahçelerdeki yerlerini alır. Hoş kokulu en fazla tercih edilen bahçe çiçeklerinden birisi de Kadife çiçeğidir.
Dış Mekan Süs Bitkileri Nelerdir?
Kentlerde peyzaj tasarımı için bir hayli önemli olan dış mekân süs bitkileri farklı türlere ve çeşitli amaçlarda kullanım alanlarına sahiptir. Kullanım alanları bitkinin ekolojik isteklerini ve çevresindeki kültür bitkileriyle olan uyum ihtiyacını karşılamalıdır.Dış mekân süs bitkileri genel olarak parklarda, bahçelerde, yol kenarlarında, aktif ve pasif yeşil alanlarda çevre düzenlemelerinde kullanılıyor
Dış mekân süs bitkilerinin başında, ağaçlar ve ağaççıklar vardır. Boyları 7-15 metre ve daha fazla olabilen, odunsu, geniş gövdeli bitki ağaçlar ve boyları 3 metre ile 7 metre arasında değişen, odunsu, gövdesi dar bitki ağaççıklar dış mekânda estetik ve ölçüleriyle en çok rastlanan peyzaj mimari ögeleridir.
Bir diğer dış mekân bitkisi çalılardır. Boyları 5 metreyi geçmeyen bu bitkiler çevre düzenlemesinde tamamlayıcı olarak yer alır. Saksı içinde yetişenlerine süpürge çalısı, kamelya, ağaç minesi, zakkum, ateş dikeni, gül, gardenya gibi örnekler verilebilir.
Sarılarak ve tırmanarak büyüyen bitkiler de dış mekânda sıklıkla kullanılan süs bitkileri olarak sayılırlar. Bu bitkiler hoş olmayan görüntülerin kapatılmasında ve estetik olarak duvarlarda kullanılır. Bunların dışında diğer dış mekân süs bitkileri yer örtücü bitkiler, mevsimlik çiçekler, soğanlı bitkiler ve çim bitkisidir.
Kış Dış Mekan Çiçekleri
Kış aylarında içimizi güzellikleri ile ısıtan, bahçelerimizi, parklarımızı ve meydanlarımızı harika yerlere çeviren, soğuğa karşı dayanıklı olan güzel çiçek türlerimizden bahsedeceğiz. İlk olarak kışın soğuğuna meydan okuyarak ‘o beyaz örtünün üzerinde ben de olmalıyım’ diyen Kasımpatılar balkon ve bahçelerinizde renkleri ve dayanıklılığı ile yer alır. Kasımpatıların ardından, Nergis Çiçeğini sarı ve beyaz renkleri ile kış aylarında dış mekânlarda görebiliriz. Güneşi doğrudan almayı sevmeyen Nergis Çiçeği, soğanlı bir bitkidir ve suyu iyi süzdüren toprakları sever.Bir başka örnek Atatürk Çiçeği, o güzel ismi ve kırmızı rengiyle soğuk havalarda bizleri güzelliklerine hayran bırakan kış çiçekleri arasında yer alır. Çoğunlukla mor, kırmızı ve sarı renkte açan Çuha Çiçeğini neredeyse her renkte görebiliriz. Doğrudan güneş ışığını almak istemeyen Çuha çiçekleri, kış aylarında yaşamaya devam etse de çok fazla soğuğa terk edilmemelidir. Sıklamen Çiçeği kireçsiz ve asidik toprak sever. Soğuğu ve çok güneş olmayan ortamı tercih eder. Orkide, Açelya, Manolya ve Kış Sümbülü çiçeğini de kış dış mekân çiçeklerine örnek olarak verebiliriz.
Kışın Hangi Çiçekler Ekilir?
Havaların soğuması bahçe mevsiminin bittiği anlamına gelmez. Çok sayıda çiçek kışın açar. Soğuk hava şartlarına uyumlu yapılarıyla kış aylarında açarak görsel şölen sunarlar.Kış aylarında ekilen çiçekler soğuğa karşı dayanıklı olduklarından özel bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Kışın ekilen çiçeklere örnek olarak Menekşe, Çuha, Süs Lahanası, Atatürk çiçeği, Nergis, Orkide, Yılbaşı Çiçeği, Açelya, Sıklamen ve Kasımpatı çiçeklerini verebiliriz. Bu çiçeklerin dikilmesi için uygun olan zaman dilimi genellikle kasım ve aralık ayıdır.
paylaş
Yorum Yapın