Sert Zemin Uygulaması Nedir?
Sert zemin uygulaması, iç mekan kaplamaları olarak da adlandırılabilmektedir. Darbelere dayanıklı ve sert malzemeler olmasından dolayı, okul, hastane, iş yerleri ve buna benzer trafiği yoğun olan alanlarda, mekana eşsiz renk motifleri ile ayrı bir hava katmaktadır. Ayrıca bakım ve temizliğinin kolay oluşundan dolayı bu zemin kaplama grubuna talep gün geçtikçe artmaktadır.Öncelikle uygulanacak alanın zemin etüdü yapıldıktan sonra, zeminin döşenecek malzemeye uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Zeminin düzgün olması uygulanacak malzemenin zemin üzerinde düzgün ve gösterişli durmasındaki en önemli etkendir.
Zemin ne kadar düzgün olursa yapılacak malzeme de o kadar kaliteli duracaktır. Bozuk olan zeminlere destekleyici maddeler ile takviye yapılarak zemin düzeltilmelidir. Tüm bunlar yapıldıktan sonra malzemeler zemine göre kesilip uygulama çalışmalarına başlanmaktadır.
Sert Zemin Uygulama Alanları Nerelerdir?
Sert zemin uygulama alanları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir;- Yaya yollarında
- Oyun alanlarının zeminlerinde
- Teraslarda
- Bisiklet yollarında
- Dinlenme alanlarında
- Kaldırım ve bordür taşlarında
- Otoparklarda
- Süs havuzları ve göletlerin kaplamalarında
- Havuzların kaplama alanlarında
Gibi yerlerde sert zemin uygulama işlemi yapılmaktadır.
Yürüyüş Yolunda Sert Zemin Uygulaması
Bahçelerin kullanılmasındaki en etkin özellik yürüyüş yollarının olmasıdır. Yürüyüş yolları farklı boyut, kullanım amacı ve farklı materyallerden yapılabilmektedir. Yürüyüş yollarının yapılmasında kolay yürünebilir olması, gitmek istenilen yere kısa sürede varılabilmesi ve estetik olarak göze hitap etmesi gibi seçenekler ile yapılması gerekir. Yürüyüş yollarında çoğunlukla sert zemin uygulaması yapılmaktadır. Döşemeler estetik olarak göze hitap etmektedir.Sert Zemin Döşeme Malzemeleri Nelerdir?
Sert zemin döşeme malzemeleri nelerdir? sorusunun cevabı çeşitlilik göstermektedir. Maddeler halinde bakılacak olursa;- Bazalt taş; gri ve siyah tonlardan oluşan bu taş çeşidi volkanik hareketler sonucu meydana gelmektedir.
- Granit; yapısında mineral bulunduran bu taş çeşidi açık renkli ve kristal bir yapıya sahiptir.
- Kayrak Taşı; içerisinde volkanik toz ve kum barındırmaktadır. Zamanla başkalaşıma uğramıştır.
- Dere çakılı; hiçbir işlemden geçmesine gerek kalmadan dekoratif amaçlı kullanılabilir.
- Podima taşı; genellikle beyaz ve siyah tonları tercih edilmekle birlikte bu taş çeşidi de dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.
- Dere kayası; daha çok gölet ve kaya bahçesi projelerinde kullanılan sert zemin döşeme malzemesidir.
- Andezit; döşeme ve bordür alanlarında kullanılan bu malzeme de volkanik hareketler sonucu meydana gelmektedir.
Sert Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Sert zemin kaplama çeşitleri nelerdir? sorusunun cevabına da maddeler halinde bakılabilir. Kaplama işleminden önce detaylı olarak zeminde bir keşif yapılmalı ve alanın kullanım ihtiyacına göre malzeme belirlenmelidir. Bu keşif yapılırken aynı zamanda zeminde bir çatlak ve bozulma varsa bunlar giderilmelidir. Keşif işlemi bittikten sonra ihtiyaca göre en uygun kaplama çeşidi seçilerek işleme başlanabilir. Sert zemin kaplama çeşitlerine bakılacak olursa;- Epoksi malzemeye sahip zemin kaplama,
- Poliüretan malzemeye sahip zemin kaplama,
- Pvc malzemeye sahip zemin kaplama,
- Laminant malzemeye sahip zemin kaplama,
- Üç boyutlu zemin kaplama,
- Kauçuk malzemeye sahip zemin kaplama,
- Seramik malzemeye sahip zemin kaplama
Sert Zemin Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sert zemin uygulamalarının belirli kriterlere göre hizmet etmesi gerekmektedir. Açık alan uygulamaları arasında yer almasından dolayı kötü hava şartlarına da dayanıklı olması gerekmektedir. Aynı zamanda sıcak havalardan da etkilenmemesi gerekir. Zemine uygulanacak malzemelerin özellikleri şu şekilde olmalıdır;Dayanıklılık; Sert zemin uygulamalarında beklenen ilk özellik malzemenin dayanıklı olmasıdır. Her türlü darbe ve hava şartlarına karşı dayanıklı olması gerekir. Suyla temas ve herhangi bir sürtünme sırasında malzemenin gösterdiği dayanıklılık çok önemli etkenler arasında yer alır.
Konfor; sert zemin döşemeleri uzun vadeli kullanım amacı sunacağı için rahat bir yaşam alanı sunması aranan diğer özellikler arasında yer almaktadır. Dış mekanlarda daha çok rahat bir kullanım amacı sunacağı için yalıtım özelliğine sahip zemin uygulamaları daha çok tercih edilmektedir.
Maliyet; sert zemin uygulamaları eşsiz bir dekorasyon ile yapılmalı aynı zamanda da bütçeyi çok aşmayacak düzeyde olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, uygulanacak zemine en uygun malzemenin tercih edilmesidir.
Temizlik ve bakım faktörü; açık alanlara uygulanan sert zeminler oldukça çabuk kirlenmektedir. Bu nedenle uygulanan malzemenin kolay temizlenebilir olması aranan diğer özellikler arasında yer alır.
paylaş
Yorum Yapın